FemmHard : part II
Epica, Infidia in Aperion, mini žensko-pojoči spektakel
taken from RH 10 / prvi del lahko preberete TUKAJ

Epica2010d_Copy

Ženski vokal ob težki spremljavi je že koncept, ki je prerasel natančnejše opredelitve po zvrsteh. Občinstvo prenaša le izjemne vokalistke v metal glasbi, nekatere odvrača pa že sam koncept, preden sploh slišijo glasbo.
Slovenski novinarji so v eni svojih reportaž napisali »pussy metal«. Smeha! To je sicer že star izraz, ampak če tega sprejmemo, potem mora obstajat tudi »dick metal«, ne?
Že v preteklih objavah smo v Rock Hardu dokazali, da so časi stereotipov metal glasbe mimo. Metal ni ekskluziven za moške – in ženske niso nujno gotske operne pevke, da jih ne odpihne iz odra. Paleta ženskih vokalistk v metal in hard rock bendih se je izvlekla iz srednjeveških okvirjev in se čedalje bolj širi.  Koncepti, okvirji in pravila so out. Prelivanje kombinacij in kakovost, ali pa vsaj diferenciacija je in. Ženske so že zdavnaj vstopile v tršo glasbo, a zdaj ko so sprejete, niso nič več posebnega. Občinstvo zahteva kakovost ne glede na spol … če pa že tega ni, naj bo vsaj kaj za pogledat, pravijo. 

Konec marca se je v ljubljanski Cvetličarni odvil pravi napad konceptualnih metal zasedb  – z ženskimi vokalistkami. A da ne bo pomote – v tem primeru je bilo to bistro izpeljano, osredotočeno na določeno skupino občinstva in perfektno izvedeno. Epica, s slovenskimi predskupinami Aperion in Infidia, je bil pravi mali žensko-pojoči spektakel.  A tole ni reportaža koncerta, so le trije glasovi punc, ki se morajo znajti v trdem svetu metal Scene…

Glas in rdečelasi stas Epice, Simone Simons, ni bilo lahko ujeti. Boji se za svoj glas in zato skrbno odmerja glasovne intervjuje na dan koncerta. Ni šlo drugače, kot da mi gospodična pošlje odgovore preko e-maila, kar razloži odgovore kot iz vrhnje police hladilnika…Epica2010i_Copy

Hej, Simone, kako poteka turneja, te je že kaj utrudila?
Turneje so lahko zelo stresne, ampak kadar  potujemo s tour busom, se vsaj lahko naspimo. Ta trenutek pa sem že na turneji s Kamelot v latinski Ameriki in zelo malo spim, ker v glavnem ves čas letimo.
Kakšen vtis ti je pustil tokratni koncert v Sloveniji?
Zelo smo presenečeni, da ima Epica toliko fanov v teh državah. Pri vas smo igrali na lanskem poletnem festivalu in smo že takrat videli, kako lepa je Slovenija.
Kakšno je tvoje sporočilo ženskam, ki te spremljajo, poslušajo?
Verjemi vase in poskusi vse mogoče, da se ti sanje uresničijo. Ne ustraši se tveganj, zaženi se za sanje.
Ali kdaj pomisliš, da tvoja lepota zasenči tvoj talent?
Prava lepota prihaja od znotraj in to lahko vidiš v očeh. Zelo laskavo je, kadar ljudje rečejo, da jim je všeč moja zunanjost, a petje je zame na prvem mestu. Imam pa tudi svoj lepotni blog www.smoonstyle.blogspot.com , ki sem ga začela, ker je veliko ženskih fanov pokazalo zanimanje za moj stil.
Moški naj bi bili s starostjo boljši. Kaj misliš, je treba ženskam na glasbeni ceni kdaj lagat o svoji starosti, ko pridejo do recimo svojih 40-ih ali se umaknit iz scene?
Jaz sem zdaj 26 in se s tem ukvarjam od svojega 18-tega leta. Videla sem veliko sveta in nekega dne se bom hotela ustalit. Nikoli pa ne bom nehala peti, mogoče bom le malo manj na turnejah.
Velikokrat se zgodi, da vas na koncertih stlačijo v razpored podobnega koncepta, večinoma z ženskami kot vokalistkami. Ali ti je to prav, ali pa si že morda malo naveličana te »oznake«?
Ja, res mislim, da je čas, da ljudje nehajo klicat bende z žensko vokalistko ‘female fronted-metal’ .  Toliko različnih skupin z ženskimi vokalistkami je že, da nas je že skoraj enako kot tistih z moškimi pevci.
Kadar imaš čas, na koncerte katerih bendov greš?
Nimam časa, ker imam vse vikende zasedene. Nazadnje pa sem bila na Tango 5, ki ni metal band. Kadar igramo na festivalu, se trudim prečekirat bende, ki tam igrajo.
Kako napreduje jazz projekt z Olivierjem Palotai-em?
Oliver je ravno izdal svoj novi album ‘Magnisphyricon’ s svojim bendom Sons of Seasons. Zelo zaseden je bil s tem. Sama sem pela na njihovem albumu. Najin jazz projekt je tako trenutno na čakanju, ker ni bilo časa. Nekaj časa bo trajalo. Takoj ko bo kaj novega, bom sporočila svetu.
Pri metal bendih smo vajeni videt težko pitje. Pa ti, ali kaj piješ, kadiš, sploh kaj žuraš – recimo na turneji?
Pijem samo enkrat na mesec in že to je veliko zame. Ne kadim in ne žuram. Moja edina slabost so sladkarije. Pazim pa na linijo in se trudim dobit kar čimveč spanja. Poleg sladkarij se trudim jest čim bolj zdravo.
Ali delaš svoje vokalno ogrevanje pred bendom? (: 
Ja, ampak vedno skušam najti kakšno bolj zasebno mesto za to.
Si kdaj poskusila growlat?
Ne, mogoče samo malo za štos, ampak se mi ne zdi cool, če to ženske počnemo.
Kdo so tvoje najljubše vokalistke, vseh žanrov in časov?
Všeč so mi Imogen Heap, Heather Nova, Eva Cassidy, Lisa Gerrard, Sade in Doris Day.

Malce vodeni email pogovor je povečal moj glavobol, ampak k sreči sem pred tem v Cvetki na kratko zmotila še dve slovenski cvetlici, ki jima ni bilo težko dat glasovnega intervjuja. Pevki sta si med seboj zelo različni tako po vokalu kot po imidžu, a tako zelo podobni v svoji prisrčnosti.

zalaursina_1

Zala Hodnik je pevka 8-članske simfo-metalne zasedbe Aperion, kateri se je poplačal dolgoletni trud v odlično sprejetem prvencu Act of Hybris, s katerim osvajajo tuje trge. Tina Kic je front-women melodično-metalne zasedbe Infidia, katere aktualen je videospot skladbe Thirteen iz prvenca Reflections.

Ujela sem ju tik pred koncertom in ju malo iztrgala iz mrzličnega dogajanja v zaodrju.

Kako bi odgovorila tistim, ki trmasto govorijo, da za ženski vokal ni prostora v metalu?
Zala: wow, ja – po mojem je prostora dovolj, saj je ogromno žensk v metalu in to uspešnih. Saj jaz tudi rada poslušam moške vokale, posebno temni vokal me zelo privlači. Ne ravno hard core metal, ampak mislim, da ženske s svojo energijo in seksapilom lahko dobro začinimo metal.
Tina: Nimam predsodkov glede tega, vsak pač počne tisto, kar mu srce veleva. Tudi punce imamo rade tršo muziko … In če nas to veseli in če si nekomu s tem všeč, da nekomu polepšaš dan, ko prisluhne tvoji glasbi, potem se ne strinjam s tako trditvijo.

Yves Huts- Epica on “Act of Hybris” by Aperion
…. there are some original pieces, like the didgeridoo stuff, which is quite nice. And the songs are quite good too, I hear some catchy tunes. And the structures of most of the songs sound quite natural and not forced. The musicianship is good, it’s well played, the mix is nice and the booklet looks good.

A se morajo ženske po tvojem v metal bendu bolj dokazovat?
Zala: Ja, mogoče pa res. Sploh če hočejo ustvarit nekaj svojega, od vokala do oblačil.
Tina: Mislim, da tisti, ki bi se hotel dokazovat, ima že sam namen zgrešen. Vsak, ki to počne, naj bi to počel iz srca…. Meni to dejansko predstavlja hobi in ljubezen…

Najlepši ženski vokal za vaju, vseh časov, katerekoli zvrsti?
Zala: Maria Calais! No, pa iz zadnjega časa recimo Ana Netrebko in Beyonce.
Tina: Vseh časov… Meni je Tina Turner, ki dokazuje, da glasba pomlaja in bogati človeka… Drugače pa tudi Urška od Billy’s Private Parking oz. Billysov (mi pomežikne), pa tudi Angela od Arch Enemy se mi zdi super.

tinka__ursina

Vajino mnenje o Epici?
Zala: Super, se veselim, ker jih še nisem kaj dosti poslušala. Me zanima, kakšni bodo. Vokal mi je všeč, kar sem poslušala balad; mislim, da ima lepo barvo.
Tina: Ja, so mi všeč, gledala sem jih dvakrat, nazadnje 2 leti nazaj na Masters of Rock. Všeč mi je njena pojava, prezenca, ki je res nekaj neverjetnega.

Kako gre z vašim albumom Act of Hybris, Zala?
Zala: Super, komentarji so zelo lepi; lepo je, kadar končno delaš nekaj svojega. Očitno smo zadeli prav. Želim si čim več nastopov, promocije v tujini….

Tina, kaj pa pri vas sledi –  nedavno ste izdali Reflections…?
Tina: Ja, to je bilo dve leti nazaj, zdaj pa zaradi ustaljenih tirnic lahko le upamo, da se bomo spet kaj spravili naredit … Sredstva, čas in volja so faktorji, za katere upamo, da se bodo spet kaj kmalu ujeli.

Za Rock Hard Slovenija, Ursina

ursina

Banner-sredina5