Sunday, 13 October 2013 14:52
 

alt

 

 

GOLD, KARMA TO BURN, AUDREYHORNE
Berlin, Magnet
10.10.2013

19:45 GOLD
20:30 Karma To Burn
21:45 Audrey Horne

alt
Na deževen temačen sredin predvečer sem se odpravil v majhnen klub blizu East Side Galerije, ki sliši na ime Magnet (Kreuzberg). Točno ob napovedani uri na oder stopijo nizozemski GOLD, člani skupine na majhnem odru zasedejo svoj prostor, pevka se pozicionira v sredino vključi ventilator pred sabo in lahko se prične glasbeno potovanje Milene Eve in njenih fantov. Thomas Scarione (ex The Devil’s Blood) je šel na zihr in v svoje komade “vgradil” vse mogoče legendarne hardrock/metal riffe .GOLD suvereno odprašijo ‘North’, ‘Interbellum’, ‘Medicine Man’ in ‘The Hunt’. Občinstvo si sprva še ne upa bliže pred oder in iz daljave vnetljivo opazujejo pevko, ki veže nase tako moške in ženske poglede. Skupina ima zelo močno ritem sekcijo in poleg že omenjenih riffov prav Milena z svojim ižarevanjem, posebnim načinom oblačenja in plesa in nenazadnje svojim karizmatičnim glasom dominira na odru. Zelo dober “otvoritveni” bend, ki bi si za svoj klasik/retro rock zaslužili kakšnega gledalca več.

alt

Majhna zanimivivost ob strani; na tem koncertu vsi glasbeniki “podirajo in postavljajo” oder (vključno z Audrey Horne), tudi merchandise prodajajo glasbeniki sami in videti je, da le oseba za mešalko in pomočnik spremlajata skupine na turneji.

Po kratkem premoru se že počasi polni prostor pred odrom in med plešaste glave se počasi mešajo tudi dreadloksi. V ozadnju zadoni intro skladbe “Fever” in na odru pričnejo svojo predstava američani KARMA TO BURN ponovno zbrana dvojica Rich Mullins (bas) in William Mecum (kitara) z novim bobnarjem. Čeprav instrumentalni se folk v klubu prične premikat, celo posamezni stagediverji se pojavijo. Rifi in komunikacija med glasbeniki in občinstvom delujejo tudi brez vokala, komadi ’47’ ,’30’, ‘8’,’5′ in ’20’ dodobra zagrejejo klub in občinstvo si želi še več..

alt

in lahko bi pomislil, da po takšnem nastopu naslednja skupina lahko le “potone”. Vendar Audrey Horne niso te vrsta skupine, so ena “tavelkih” skupin,  ki si jo trenutno lahko ogledate na malem odru. AH pričnejo svoj set z obligatoričnim Muppetshow soundtrackom, hitro za šank po pir in lahko se prične norveški rockn roll Circus. Skupina z ogromno live kilometrino (z Audrey Horne in drugimi skupinami, Enslaved, Sahg.. ), z enemu najboljših double twin kitarskim dvojčkom dandanes (Ice Dale in Thomas Tofthagen), odlično ritem sekcijo in seveda ekscentričnimi frontmanom Toschijem, ki ve kako se streže zadevi. Skozi set gospodje seveda gredo na sigurno in odigrajo večino svojih hitov iz zadnjih albumov od ‘Redemption Blues’, ‘Bridges And Anchors’ do aktualne naslovne skladbe albuma „Youngblood“. Že po teh  prvih treh skladbah ni presenetljivo,  da norvežani nase vežejo vse obiskovalce kluba. „Toschie“ ves čas išče stik z obiskovalci iz prvih vrst in nasploh so Audrey Horne ena redkih skupin, ki je med svojim nastopom več med občinstvom kot na odru . Basist Espen Lien se je že zdavnaj integriral v skupino in z svojo prezenco in svojimi back-up vokali kar malce spominja na Michael Anthonija (Van Halen/ Chickefoot). V nadaljevanju Toschie med vsemi komadi animira občinstvo in pred skladbo ‘Here Goes The Lady’ pozove ženski del publike naj se mu pridružijo pri prepevanju te skladbe, ki je namenjena prav njim. Skupina je z leti zapustila svoj Faith No more /Tool pridih, se znebila klaviatur, oskubila svoj zvok in pristala v “čaščenju” clasik/hard/rocka in NWOBHM. Toliko dvojnega soliranja, Thin Lizzy, Tipton/KK. Downing momentov že dolgo nisem doživel. ‘King Is Dead’, ‘This Ends Here’, ‘Firehouse’ in ‘Threshold’ naredijo svoje, nato nastopi redni ritual skupine, ko se basist (*) pusti slikati z občinstvo kluba. ‘Blaze Of Ashes’ in ‘Straight Into Your Grave’ zaključita nadvse prijeten večer. Audrey Horne so skupina, ki bo kmalu igrala le še na večjih odrih, ampak prav ta surova z občinstvom povezana klubska atmosfera jim je pisana na kožo. Dragi Audrey Horne zelo ste vabljeni, da se še kdaj vrnete v Berlin.

alt

AUDREY HORNE -setlist:

Redempiton Blues
Bridges and Anchors
Youngblood
Show and Tell
Cards with the Devil
Pretty little Sunshine
There goes a Lady
The King is Dead
The FireHouse (*picture)

Thershold
Blaze of Ashes
Straight into Your Grave