September 12, 1952 – January 7, 2020

Legendarni bobnar Neil Peart  (67, Rush od leta 1974 dalje) je 7. januarja v mestu (Santa Monica, Kalifornia) umrl za posledicami raka (Glioblastom).

 

Neil Peart se je rodil 12. septembra 1952 v mestecu Hagersville v Kanadi. Svoje prve bobne je dobil za 14. rojstni dan, štiri leta kasneje pa je potoval v London v upanju, da bi postal profesionalni glasbenik. Peart se je po vrnitvi v Kanado leta 1974 pridružil basistu Geddyju Leeju ter kitaristu Alexu Lifesonu v zasedbi Rush, s katerimi je posnel drugi album Fly By Night. Pri zasedbi je igral kot “novi” bobnar vse do poslovilne turneje leta 2015, posnel pa je tudi odmevne albume, kot so 2112, Hemisphere, A Farewell To Kings, Permanent Waves in Moving Pictures.

Leto 1997 je bilo za Pearta težko leto, saj se mu je pri 19. letih v prometni nesreči ubila hčerka, leto kasneje pa je umrla še njegova partnerka Jacqueline Taylor. Peart se je za tem poslovil od Rush in se z motorjem odpravil na potovanje po Severni in Srednji Ameriki, kar je kasneje bilo tudi dokumentirano v knjigi Ghost Rider: Travels on the Healing Road.

Peart je poleg glasbene kariere bil tudi popotnik in avtor številnih knjig. Med znanimi knjigami je še The Masked Rider: Cycling in West Africa, v kateri je opisal svojo turo po Kamerunu.

V Rush se je Peart vrnil leta 2002 za album Vapor Trails. Čeprav je bil takrat že znan kot eden izmed najbolj inovativnih bobnarjev, se je Peart odločil nadgraditi svoj stil pri učitelju Freddieju Gruberju.

Peart je igral pri Rush do svoje upokojitve. Zadnji koncert z Rush je odigral 1. avgusta 2015 v LA Forum v Kaliforniji.

Mnogi glasbeniki, ki so se mu poklonili, so dejali, da so ga z razlogom klicali »Profesor«, saj so se vsi učili od njega .