greg-lake-giggerV 69. letu starosti je umrl  Greg Lake, nepozabni prvi glas kultnih progresivno rokerskih velikanov King Crimson in ELP.

Greg Lake je  po bitki z rakom preminil v sredo,  07. 12. 2016.

Potem ko je Greg Lake prepeval na prvih dveh studijskih albumih “kraljev” progresivnega rocka King Crimson, je leta 1970 v družbi Carla Palmerja in Keitha Emersona soustanovil verjetno prvo super-rock zasedbo ELP (Emerson, Lake & Palmer – na sliki skupaj z HR. Giggerjem pred ovitkom za Brain Salad Surgery), s katero je med letoma 1970 in 1994 izdal devet studijskih albumov.  Na svoji solo poti je med rugimi sodeloval  s kitaristom Garryjem Mooreom (ex- Thin Lizzy, na Manoeuvres 1983)  in kasnjeje tudi z zasedbo ASIA.

Emerson, Lake & Palmer (ELP) so bili ena izmed najbolj znanih in priljubljenih britanskih progresivnih rock skupin. V zgodnjih 70-ih so bili izjemno popularni, prodali več kot 30 milijonov albumov in nastopali po številnih koncertnih festivalih, na katerih so obiskovalce navduševali s svojimi veličastnimi in pogosto kompleksnimi kompozicijami ter izjemno glasbeno virtuoznostjo in pretiravanjem v marsičem. Trio so sestavljali: Keith Emerson (rojen 2. novembra, 1944) na klaviaturah, Greg Lake (rojen 10. novembra, 1947) na vokalu, kitari in bas kitari ter Carl Palmer (rojen 20. marca, 1950) na bobnih in tolkalih. Bili so ena prvih skupin, ki je dobila naziv superskupina, predvsem zato, ker so bili vsi trije že profilirani glasbeniki iz že prej uveljavljenih in popularnih skupin. Emerson je prišel iz The Nice, Lake iz King Crimson in Palmer iz Atomic Rooster.