Potem ko je Pantera  kljub hudim kritikam sprva ostala v lineupih festivalov Rock am Ring in Rock im Park, so organizatorji zdaj odpovedali načrtovani nastop in zasedbo odslovili. Razlog za to je polemika okrog frontmana Phila Anselma, ki je leta 2016 povzročil škandal z desničarskimi ekstremističnimi izjavami in gestami na odru festivala Dimebash, za kar se je  nato tudi  javno opravičil.

Uradna izjava organizatorjev: “Zasedba Pantera se na festivalih Rock im Park in Rock am Ring 2023 ne bo pojavila. V zadnjih nekaj tednih smo imeli veliko intenzivnih pogovorov z bendi, našimi partnerji in vami, oboževalci festivala.  Po nadaljevanju kritik, ki smo jih bili deležni, smo odločili, da skupino umaknemo iz programa.”

Organizatorji Rock am Ring in Rock im Park so uvodoma sicer poudarili, da želijo Panteri in Philu dati priložnost. V pogovoru z vodstvom skupine je bilo verodostojno zagotovljeno, “da vedenje Phila Anselma v letu 2016 nikakor ne odraža stališč skupine in da svoja dejanja iskreno in globoko obžaluje“. Poleg tega, kot so organizatorji obeh festivalov, še dodali se oba dogodka  “zavzemata za raznolikost, strpnost, enakost in sta proti kakršni koli obliki diskriminacije.”

Ponovno združena Pantera, ki je zbrana okoli dveh  prvotnih članov, Phila Anselma (vokal) in Rexa Browna (bas), je trenutno na turneji ponovne združitve, na kateri bobnar Charlie Benante (Anthrax) in kitarist Zakk Wylde (Black Label Society) prevzemata mesto pokojnih bratov Vinnieja Paula (dr.) in Dimebaga Darrella Abbotta (g.).

Kakšna bo usoda preostalih že potrjenih koncertov, za zdaj ni znano, a v “politično korektni” Evropi nas najbrž nič več ne more presenetiti.

(foto: Vasja Šabeder)