Chuck Berry

Umrla je ikona Rock N’ Rolla Chuck Berry.

V 90. letu starostu je to soboto v svojem domu blizu St. Louisa umrl Chuck “Father Of Rock N’ Roll” Berry, pionir rock ‘n’ rolla. Zadnje leto je snemal  album z naslovom  Chuck in kateri bo izšel posthumno.

KISS fronter Gene Simmons je na koncertu v Clevelandu kot  tribute preminuli legendi odigralskladbo Johnny B. Goode. Isto skladbo je odigral tudi Bon Jovi (in tudi Green Day ) na koncertu v Ohiju, Columbus na tej povezavi.

Charles Edward Anderson Berry se je rodil 18. oktobra 1926 v mestecu St Louis, v zvezni državi Missouri. Kot najstnik je pričel koncertirati v lokalni srednji šoli, vendar se je njegovo izobraževanje prekinilo, ko je bil obtožen oboroženega ropa, zato je tri leta preživel v poboljševalnici.  Ko je bil izpuščen, se je preživljal kot frizer, glasbeno pa se je udejstvoval občasno z Ebbyjem Hardingom (bobni) in Johnniejem Johnsonom (klavir), ki je Berryja spremljal skozi celotno kariero.

Na njegovo igranje so vplivali blues heroji, kot so Muddy Waters in T-Bone Walker ter country glasbe, na njegov stil petja pa Nat King Cole.

Chuck Berry je prvič začel snemat svojo glasbo leta 1955 pod okriljem založbe Chess, ki je izdala njegov prvi rock ‘n’ roll hit Maybellene. V naslednjih letih je navdušil z mnogimi hiti, kot so Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, Carol in Johnny B. Goode. Popularnost njegove glasbe je vplivala na prepoznavnost temnopoltih glasbenikov med belopoltimi najstniki v času Eisenhowerja.

Berry se je pojavil tudi v nekaterih rockerskimi filmi, kot so Rock, Rock, Rock, Mr Rock and Roll, Go Johnny Go in Jazz on a Summer’s Day.

V osemdesetih je Chuck Berry prejel mnogo prestižnih glasbenih nagrad med drugimi tudi Grammyja za življensko delo. Poklonilo se mu je mnogo glasbenikov (med drugimi člani zasedb GUNS N’ ROSES, KISS, JUDAS PRIEST, MÖTLEY CRÜE, TWISTED SISTER in AEROSMITH), med njimi tudi Keith Richards, ki je Berryja oklical za začetnika rock ‘n’ roll gibanja. Berry je koncertiral aktivno do leta 2011, dokler se mu zdravstveno stanje ni poslabšalo.