nailed-to-obskurity-coverNAILED TO OBSCURITY – King Delusion

Label: Apostasy Records
izid  03. 02. 2017
Melodic Doom Death Metal

Leta 2005 ustanovljeni  Nailed To Obscurity tokrat ponujajo povsem nov izdelek, in sicer album King Delusion . Za izdajo le-tega je poskrbela  založba Apostasy Records. Album vsebuje 55 minut glasbe, ki je stisnjena v osmih skladbah. Album   je pridobil moje zanimanje takoj, ko sem prebral, da je album produciral  Victor Santura v svojem Woodshed studiu. Skupina se poigrava med žanri deatha, dooma, darka in melanholičnega zvoka in nekako nagovarja poslušalce skupin kot so Katatonia, Decembre Noir, The Project Hate in celo Black Crown Initiate. Seveda nimajo tako pogresivnih  in tehničnih rifov,  kot je to v navadi pri  prej omenjenih, ter se ne poslužujejo  ženskega vokala in simfoničnih podlag, kot se to dogaja pri The Project Hate, pa vendar se glasba giba ravno med zvočnimi kolažami  prej naštetih  bendov.

Naslovna in prva skladba King Delusion nam   takoj pokaže, kam pes taco moli; melodične pasaže z globokimi growli  in vmesnimi mirnimi vložki predstavljajo glasbeno sliko, ki se razteza skozi celoten album. Rokovnjaško prav gotovo  dobro izdelan plošček, ki bo zagotovo našel svoje občinstvo, vendar pa kot  del stare generacije pričakujem album,  ki  ne deluje le kot celota, ampak ima tudi močne prepoznavne posamezne skladbe.  Seveda  je na teh albumih nekoč bilo tudi (največ dve do tri) nekaj slabih  ali povprečnih skladb (nisem zagovornik “včasih je bilo vse bolje”),  vendar  ne tako kot  je to običajno danes… torej ravno obratno. Prepoznavnost zvoka oz. t.i. signature sound je zagotovo prisoten, če je pa prepoznavnost in moč posameznih skladb dovolj prisotna, nam bo pa  pokazal čas.

Protean je  skladba, kateri morate prisluhniti, da si ustvarite mnenje o  glasbeni poti benda, ki se prične na neplodnem grebenu, kot jutranja slana in se kot melanholična rdeča nit vleče skozi celoten album. Melodic-Doom-Death-Muska na plan pripelje dokaj  intenzivne spomine, na nekatere švedske gozdove (Blackwater). Čeprav še ni videti Porcupine  dreves  v tem gozdu,  gozdarja in vrtnarja Steven Wilson  ter Mikael Åkerfeldt  (Opeth)  nista preveč odaljena. S  skladbo Apnoea so Nailed To Obscurity posneli dokaj zanimiv inštrumentalni komad.  Komad Deadening ima zanimivo (temačno) dinamiko,  skladba  Memento pa zažaga  malce bolj kot ostale. V sredino albuma so Nailed To Obscurity postavili najdaljšo skladbo z naslovom Uncage My Sanity, ki je dolga dobrih dvanajst minut.

Naj za konec še “pohvalim” glas pevca Raimunda, ki se giblje nekje med Nickom Holmesom  (Paradise Lost) v boljsih časih in Mjem iz zasedbe  MGLA. Vsekakor imamo pred sabo  album, kateremu se splača prisluhniti.

Skladbe albuma so naslednje: 01. King Delusion, 02. Protean, 03. Apnoea, 04. Deadening, 05. Memento, 06. Uncage My Sanity, 07. Devoid in 08. Desolate Ruin

Skupino sestavljajo: Raimund Ennenga na vokalih,  Volker Dieken in  Jan-Ole Lamberti oba kitarista, Carsten Schorn na basu in  Jann Hillrichs za bobni.

 

 

 

 

 

Recenzija: Nailed To Obscurity - King Delusion
8.5of 10
8.5
Reader Rating 0 Votes
0.0