Bilo je nekje v sredini aprila, ko so organizatorji, ljubljansko-mariborska naveza, Dirty Skunks in Sindian Underground, objavili vest, da v Maribor prihaja avstralska metalcore peterica, ki sliši na ime Parkway Drive. Ekskluzivni klubski koncert, se je glasila napoved, saj bo le-teh na turneji menda vsega šest. In Maribor je med njimi. Bomba!

In tako smo čakali. Dobre štiri mesece. Štiri? Čakali smo nekaj let! Zlata doba tovrstnih koncertov, ki je zaznamovala mariborski Štuk v drugi polovici prvega desetletja novega milenija, je zgolj še lep spomin. Medtem pa so eno najboljših dvoran na sončni strani Alp okupirali Modrijani in njim podobni heroji slovenskega ljudstva. Ja, vmes smo pač šli v kurac. Se zgodi.

No, in zgodil se je. 17. avgust. Vrhunec poletne koncertne sezone v štajerski prestolnici!

Prvi je na oder stopil kvintet iz Melbourne-a Jack The Stripper. Bend že tako igra precej kaotično glasbo, tukaj pa je vse skupaj izpadlo še huje. Ozvočenje, ki je ob njihovem nastopu bilo prenaglas, jih je totalno povozilo in vse skupaj je delovalo povsem razštelano. Pa tudi publika se je ob njihovem nastopu ukvarjala še z vsem drugim. Škoda.

stripper

Sledili so The Word Alive, ki prihajajo iz Phoenixa, Arizone. Sicer brez nekih hudi presežkov, ampak v nulo oddelan nastop. Bendu, ki na youtubeu dosega že konkretne milijone ogledov, se pozna kilometrina, ni kaj. Pa še lučkar je bil nekoliko bolj prizanesljiv.

alive

In sledil je finale. Parkway Drive. Bend iz dežele tam spodaj je obiskal Maribor. Polna dvorana. Publika na svojih položajih, intro in bum! Destroyer, prvi komad zadnje plate, je z uničevalno silo tresel Gosposvetsko cesto 83 in verjetno tudi vso bližnjo okolico. Destroyer se še ni končal, že je sledil Dying to believe, ki se prav tako nahaja na zadnji plati. Brzina do konca, adrenalin do fula. Švic je, kot je napovedoval organizator, res tekel v potokih, a publika se ni dala. V olimpijskem duhu smo si lahko ogledali vse vratolomne vragolije, ki spadajo k takšnemu koncertu. Winston  McCall, vokalist zasedbe, je karizma. Je pojava. Je frontmen v pravem pomenu besede. Publika mu jé z roke, kar koncertu daje še tisto nekaj več. Sam se ne poslužuje  revolucionarnih govorov, kako rešiti svet pred sovragom, ampak energijo raje vlaga v najpomembnjše – nastop. Setlista je bila odlična. Kombinacija starih in novih komadov je publiko držala nekje tik pred vreliščem, ki se pa je naposled le zgodilo. Komad Crushed je pomenil eksplozijo. Bang, bang, bang! Trenutek, ko so se še najbolj zadržani sprostili in se razmetali med preostale obiskovalce. Zadeva je ratala. Kratek odhod z odra, da bend zadiha in nazaj. Za konec, za slovo še Home is for the heartless ter hvala in se vidimo prihodnjič.

Koncert je pokazal, da scena v Mariboru, ki mu mnogi pravijo tudi prestolnica slovenskega metalcorea, še ni zamrla. Ne. Še kako je živa. In lačna.

Čestitke in hvala organizatorjem. Se vidimo. pwdtex

Celotno fotogalerijo si lahko ogledate na našem uradnem facebook profilu.

(pripravila: Jani Debeljak in Vasja Šabeder)