Bobnar legendarne zasedbe Iron Maiden, ki je konec letošnjega maja obiskala tudi ljubljanske Stožice, Nicko McBrain, je razkril, da ga je v začetku tega leta zadela kap. V izjavi, objavljeni preko uradnih kanalov družbenih medijev skupine Iron Maiden, je priljubljeni 71-letnik povedal, da  mu je zaradi zdravstvenih težav ohromila desna stran telesa, kar mu je predstavljalo resno bojazen, da je njegove kariere v skupini konec.

“Fantje in dekleta, pozdravljeni. Razlog, da vam danes pišem, je, da vas obvestim o zelo resni zdravstveni težavi, skozi katero sem šel v začetnih mesecih letošnjega leta. Januarja me je zadela možganska kap. Hvala bogu je bila manjša, imenovana TIA. Posledica tega je bila ohromljena desna stran telesa. Seveda me je zelo skrbelo, da je kariere konec, a z ljubeznijo ter podporo moje žene Rebecce in družine, mojih zdravnikov, še posebej Julije, moje delovne terapevtke, in moje Maiden družine, sem lahko okreval. Trenutno to pomeni, da sem nekje na 70%.

“Po desetih tednih intenzivne terapije je bil čas, da začnemo z vajami za našo turnejo. Zdi se mi pomembno, da sem vas o tem obvestil zdaj in ne prej, saj sem se v glavnem ukvarjal z opravljanjem svojega dela in se osredotočal na vrnitev v 100-odstotno kondicijo . Nisem še tam, toda z božjo pomočjo postajam boljši in močnejši. Hvala vsem za najbolj čudovito in čarobno turnejo doslej. Bili ste neverjetni. No, to je to mene. Bog vas vse blagoslovi, ostanite varni in zdravi in ​​veselim se, da se kmalu spet srečamo.”

Nicko

Z uradno izjavo se je oglasil tudi manager skupine Iron Maiden Rod Smallwood:

»To, kar je Nicku  po možganski kapi uspelo doseči, kaže na neverjetno vero in moč volje. Vsi v bendu smo nanj zelo ponosni. S tem novim in glasbeno zelo zapletenim sklopom učenja, ki ga je imel pred seboj, je ohranjal mirno glavo in se tako osredotočal samo na okrevanje. Resnično nismo vedeli, ali bo zmogel odigrati celoten nastop, dokler se maja niso začele vaje skupine. Ko smo videli in vedeli, da bo to zmogel, smo vsi občutili resnično olajšanje. 

»Ker je Nicko Nicko, takrat ni želel delati hrupa in motiti turneje, toda zdaj, ko je prepričan, da bo kmalu prišel v 100% kondicijo, je mislil, da bi bilo prav, da oboževalci vse skupaj izvedo direktno od njega in ne iz nekih govoric. Vsi smo seveda navdušeni, da se je s tem tako dobro spopadel, in že se veselimo številnih skupnih turnej. Že kaj kmalu sledijo nastopi v Kanadi in ZDA.”

Iron Maiden bodo jutri na festivalu Wacken Open Air zaključili letošnji del evropske turneje.

(foto: Youtube printscreen)