Mlinar na Muri je skladba velenjske skupine Chateau iz leta 1994, s sposojeno melodijo izvirne pesmi Boat on the river. Avtor glasbe je Tommy Shaw, nov, v slovenščino delno preveden tekst, pa je napisal Tomaž Domicelj.

Skladba je izšla na istoimenskem albumu Mlinar na zgoščenki in kaseti in je najbolj prepoznavna skladba zasedbe. Kot pravijo člani aktualne postave Chateau, je skladba iz leta 95 nekoliko izven njihovega stila, zato so se odločili, da jo predrugačijo v bolj udarno verzijo.

Nova različica Mlinarja na Muri je bila posneta v studiu kitarista Zvoneta Hranjca, ki je ustvaril tudi spremljajočo videozgodbo skupaj s kamermanom Iztokom Čurčijem. Spot je bil posnet aprila letos v termoelektrarni Šoštanj, vsebuje pa tudi nostalgične inserte iz prvotnega videospota, ki je bil posnet na Babičevem mlinu v Veržeju.

Skladba Mlinar na Muri je že četrti singl prihajajočega, 7 studijskega albuma, ki bo po daljši pavzi zasedbe izšel septembra. Iz novega albuma, ki je bil posnet v studiu kitarista Zvoneta Hranjca, so bili izdani že trije singli – Pesmi nove, pesmi stare, Zvezde vedo in S solzami v raj, za ljubitelje vinilnega zvoka pa je skupina v jeseni 2021 izdala vinilno ploščo The best of Chateau.