Na današnji dan, 14. aprila 2010, je pri 48. letih umrl vokalist zasedbe Type O Negative 
Sunday, 12 September 2010 16:44
IN MEMORIAM:   PETE STEELE (1962 – 2010)
taken fromRockHard 5 mai 2010

Novica, ki je 15. aprila obšla svet, je bila marsikomu neverjetna. Pete Steele, pevec skupin Carnivore,  Type O Negative je v 48. letu starosti zapustil ta svet v svojem domu na Staten Islandu

Davek bohemsko polnega življenja, ki se je na zabaven način ves čas zgledovalo po Morissonovi obsesiji s smrtjo in koncem. Pete Steele je bil ikona, ki je predstavljala podobo sveta na prelomu tisočletij.

petersteel_1Pete Steele, rojen Petrus T. Ratajczyk, brooklynski staroselec ter nekdanji sanitetni delavec, je ime, ki si ga bomo zapomnili predvsem zaradi razpoznavnega glasu, ki je zaznamoval devetdeseta, prav tako pa tudi zaradi samouničevalnega življenja, ki je skozi besedila in glasbo poveličevalo gotsko obsedenost s temačnim in skrivnostnim. Že v osemdesetih je ustanovil skupino Carnivore, ki je postala podzemna glasbena atrakcija Staten Islanda. Carnivore so bili znani predvsem zaradi brezkompromisnega metala, odrsko razpoznavnost pa so si priborili tudi z metanjem surovega mesa med množice. Po njihovi razpustitvi je bil čas za novo vizijo ter prilivanje trpkega v kupo MTV-jevske odtujene generacije. Type O Negative so skupina, ki je v svoji karieri nanizala sedem albumov, levji delež karizme pa je temeljil na pevcu, po čigar pogosto odprtih žilah se je pretakala poljska, islandska, angleška in ruska kri. Steele je leta 2005 že hlinil svojo smrt, popolnoma gol poziral za revijo Playgirl, poosebljal pa je življenje rockovske zvezde. Seks, droge in goth’n’roll. Iskrenost ter čut za provokacijo, ki je več od postavljaških eskapad mlečnozobcev sedanje scene, so pisali enigmatične verze s krvjo, svežega lačne množice pa so ponujeno izpijale na dah.

 S Steelovo smrtjo je v svetu glasbe zazevala vrzel, ki jo bo težko zapolniti. Ostali smo brez še ene velike ikone, nadarjenega glasbenika, performerja ter kontroverznega zabavljača, zaradi katerega ima glasbeni cirkus neustavljivi čar. Iskreno sožalje oboževalcem ter Steelovi družini tudi v imenu Rock Harda. Pete, pogrešali te bomo.

– SANDI SADAR ŠOBA –