Laibach v teh dneh zaključuje evropsko turnejo in tako se je ustavil tudi v štajerski prestolnici. Turneja, ki nosi naslov The Sound of Music, pokrila pa je 31 koncertov, se je pričela februarja na Dunaju, končala pa se bo v mesecu maju v osrednjem slovenskem kulturnem hramu, Cankarjevem domu v Ljubljani.

V torek, 23. aprila, je bila najprestižnejša dvorana v mestu ob Dravi rezervirana za Laibach. Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor že sama po sebi v obiskovalcu vzbuja neko posebno spoštovanje, zato sta tudi energija in atmosfera na koncertu bili nad vsemi nivoji.

Laibach na turneji predstavlja svoj zadnji album The Sound of Music, za katerega ideja se je porodila ob njihovem obisku Severne Koreje leta 2015. Gre za priredbe skladb istoimenske, s petimi oskarji nagrajene, filmske uspešnice, ki je izšla že leta 1965.

Mariborsko publiko je uvodoma nagovoril prečastiti Peter Mlakar, nato pa je mašinerija, ki na rodni grudi nastopa v razširjeni postavi, krenila.  Zasedbo Laibach na slovenskem delu turneje sestavljajo godalni sekstet Do-Re-Mi, le-tega vodi ena polovica dueta Silence Primož Hladnik, in otroški pevski zborček Edelweis.  Zbrane na odru dopolnjujeta še odlična vokalista, švedska Slovenka Marina Martensson in druga polovica dueta Silence Boris Benko, ki markantnosti Milana Frasa dajeta dodatno vrednost.

Uro in pol trajajoč koncert je zajemal deset skladb, vsako posebej pa je spremljala izbrana video projekcija. Skladbe, ki bi lahko pomenile parodijo in satiro, hkrati s prstom kažejo na publiko in ji govorijo, da pa doma le ni vse tako drugače od življenja v Severni Koreji. Zasedba je zimzelene klasike preoblekla v laibachovske kostume in jih tako postavila v neko povsem novo dimenzijo. Glasbena dovršenost in fenomenalen zvok sta koncert “mojih pesmi, mojih sanj” dopolnila v celoto, ki jo je publika ob koncu nagradila s stoječimi ovacijami.

Nastop je vsekakor vreden ogleda. Ujamete jih lahko še danes v novogoriškem gledališču, kjer bosta kar dva koncerta, prvi ob 19., drugi pa ob 21. uri, ter na sklepnem delu turneje, 15. maja v Cankarjevem domu.

Fotogalerijo koncerta najdete na našem uradnem facebook profilu oz. na tej povezavi.