Iz Arhiva Wednesday, 27 April 2011 02:51
NEVERMORE: METALSKI ODPADNIKI ZA ZMERAJ!
taken from RH 10
eden zadnjih intervjujev Jeff Loomisa in Williamsa v vlogi članov NEVERMORE

nevermore
Pisalo se je leto 1991, ko so v mestu večnega dežja ter mesta, ki je predstavljalo osrednjo os devetdesetih ter gibanja grungea, svojo pot začeli mladi entuziasti, katerim pa je bila namesto modne flanele bližje vedno modna črnina. Nevermore so ime, katerega povezujemo z vsemi premisami kvalitetnega progresivnega thrasha. Po številnih etapah koncertnega nastopanja v sloveniji ter nepozabnem desantu na Metal Camp se je spisalo leto 2011 – leto, v katerem je napočil čas za novo liturgijo zarot ter kvalitetnega artikuliranega hrupa. Oči so bile kot vedno prikovane na magnetu za glasbe željne množice – virtuozu, ki ni postal član legendarne zasedbe Megadeth zgolj zaradi svojih mladih let – kitarističnemu geniju Jeffu Loomisu. Pred nastopom v ljubljanskem hramu koncertnega razvrata, v Cvetličarni, si je, mrzličnim pripravam navkljub, utrgal dragoceni trenutek časa ter v navezi z bobnarjem Vanom Williamsom spregovoril o globoki veri v metal ter genetski zasnovi skupine, ki je lani skovala sedmi metalski briljant, ploščo The Obsidian Conspiracy – o skupini Nevermore.

Nikakor niste neznanka Sloveniji, čas pa je za korak naprej od dosedanjih koncertnih nastopov, pa čeprav je izgovor Power Of Metal. Kaj predstavlja Power Of Metal vama, fanta?
Van Williams: Sam imam pred očmi vrsto zmajev in mečev, sam pa temu, roko na srce, nisem najbolj naklonjen. Šalim se! A vseeno – dejansko vidim ob tem vidim zmaje in meče, a je bistvo Power Of Metala nekje drugje – v metal zasedbah, ki igrajo, kar jim je pri srcu in ne glede na to, kako to zveni. Samo ime turneje mi ni najbolj pri srcu, saj mislim ,da gre pri nas le za nekaj več kot le (sarkastično) »power of metal«. Če sem iskren, mi ime ni pogodu, všeč pa mi je paket teh res izjemnih in super v težkometalnih zasedb ter raznolikost zvokov, kar je po mojem tudi bistvo vsega.

Ko smo ravno pri raznolikih zvokih in paleti bendov – kako se vam zdi, da ste na isti listi z imeni, kot so Psychotic Waltz, Symphony X ter ostalimi?

Jeff Loomis: Psychotic Waltz so skupina, ki so na listi mojega materiala za poslušanje že kar precej časa in lahko rečem, da sem oboževalec te zasedbe, obenem pa sem velik oboževalec tudi skupine Symphony X, ki jih poslušam tudi že kar dolgo, zato mi je res toplo pri srcu, ko je ime naše zasedbe na istem plakatu z obema ostalima imenoma. Precej glasbenih prijemov smo se priučili s poslušanjem zgodnjih Symphony X plošč . Michael (Romeo op.p.) je res morilski solo kitarist. Na tej turneji gostuje kar precej izvrstnih kitaristov, zato  si štejem v čast, da sem obdan z njimi!

Kaj pa boste tokrat v paket dodali Nevermore?

Van: Kaj dodajamo paketu mi? Mislim da precej bolj pisano raznolikost melodike, raznolikost ritmike, ki bo prehajala od hitre k počasni, raznolike skladbe iz vseh naših plošč, tako da bo v slišanem vsega po malem, osredotočali pa se bomo za kanček več novejšim materialom z zadnje plošče, prek vsega pa prelili veliko sebe in našega šarma.

Če upoštevamo dejstvo, da prihajate Nevermore iz mesta, ki je zibelka grungea, ki je krepko zabelil devetdeseta – kako vam je klišeju in žanrskim okvirom grungea uspelo reči ne ter ostati zvesti metalu?

Jeff: Mislim, da je to izvrstno vprašanje. Res smo bili leta 1992 in 1993 popolnoma obkoljeni z ešaloni grungerjev, a smo enostavno vedeli kaj si želimo. Vedeli smo, da v srcu nosimo metal. V tistem času so se vsi preoblikovali in prikrojili grungeu – domala vsi v Seattlu. Domala vsi razen peščice odpadnikov, del katerih smo želeli ostati tudi sami ter kot osnovno orožje uporabljati tisto, kar nam je pri srcu. Želeli smo si le igrati metal glasbo in, to je zabavno, uspelo nam je razprodati večino klubov v domači regiji, pa čeprav smo igrali metal. Ljudje so očitno še hrepeneli po tej zvrsti glasbe, pa čeprav je bilo grungea v izobilju in je bil na vrhuncu svoje vitalnosti. Kar je pomembno in kaj pretehta je enostavno to, da če veš, kaj si želiš, potem temu slediš. Enostavno moraš verjeti in čutiti to, kar igraš. Mi smo od nekdaj verjeli v metal, zato se nismo levili in smo bili ves čas osredotočeni na to našo strast in ljubezen.

Osredotočimo se na vašo zadnjo ploščo The Obsidian Conspiracy. Kaj je navdihnilo ime plošče in kaj je v ozadju glamuroznega imena?
Van: Mislim, da je pravi naslov za tovrstna vprašanja Jeff, saj je sam »zakrivil« in spisal večino skladb.
Jeff: To je plošča, za katero smo želeli … To je težko opisati …  Nismo si želeli ustvariti golo nadaljevanje plošče The Godless Endeavor, ki je plošča, katero smo spisali že daljnega leta 2005. Stremeli smo za spremembami ter predvsem ustvarjanju skladb, ki bi bile poslušalcem bolj dostopne. Raje kot da bi ustvarjali megalomanske partiture za sedem ali osem minutne skladbe, smo tokrat vse skupaj oklestili na bolj strukturirane skladbe, ki pa so obenem bolj neposredne ter gredo lažje v uho! S slehernim albumom ubiramo nove poti, vsakič pa hočemo biti glasbeno iskreni ter v sozvočju s sabo. Mislim, da je na tej plošči veliko udarnih in všečnih skladb, katere se bodo med poslušanjem nedvomno poslušalcem dodobra usidrale v zavest in spomin.

Pa se dotaknimo produkcije, ki jo je tokrat zakrivil kitarist skupine Soilwork …

Jeff: Peter Wichers je zelo pomagal pri klesanju aranžmajev skladb, ki so bile sprva dolge sedem ali osem minut, sam pa je imel vizijo kaj kje vzeti in kako oskubiti odvečne dele, da bi dobili nekaj bolj kohezivnega in takega, da vas bolj zadane. Res nam je s tem zelo pomagal. Prav tako je pomagal pri iskanju linije pri refrenih in nam pokazal smernice ter možne rešitve pri celem nizu skladb, tako nam je bil res v dragoceno pomoč. Namesto, da bi bil le nema priča pri snemanju tistega, kar smo s seboj prinesli v studio, nam je pri selekciji pomagal ter postal ključen faktor pri klesanju nečesa boljšega in močnejšega.

Preden nam poteče čas za pogovor, bi vas prosil, če podelite z nami vizijo kratkoročnih in daljnoročnih načrtov za Nevermore.

Van: Kratkoročno … (smeh) V tej smeri, da kar se da uspešno sklenemo to turnejo! Da dobro opravimo to, za kar smo poklicani ter sleherni večer uprizorimo nastope našega življenja! Dolgoročno pa … (pokaže na Jeffa)

Jeff: Opaaa … Izmuzljivo in prebrisano!  (smeh)

Van: Zakaj? Je strukturirano vprašanje, razdeljeno na dva dela, prvi del pa sem že odgovoril … Sej si najprej pogledal v mojo smer, Jeff … (smeh)

Jeff: Zagrebsti bi se moral za prvi del odgovora, glede katerega je Van povedal tisto, kar je bistvo vsega. Na dolgi rok pa tisto, kar je naloga sleherne zasedbe in bomo videli kar se bo po principu vsakodnevnega dogajanja zgodilo … Pustimo se presenetiti, torej.

Za veliki finale pa še zadnji nagovor naših bralcev …

Jeff: Hej vi, ljubitelji metala tam zunaj! Tukaj je Jeff Loomis iz skupine Nevermore …
Van: … in tu je Van Williams is skupine Nevermore!
Jeff: Veselimo se nocojšnjega nastopa. Heavy metal za zmeraj!

SANDI SADAR ŠOBA