KREATOR – ČETRT STOLETJA NEMŠKE THRASHERSKE UZURPACIJE

taken from RH 8

thrashfestBili so Tyrant in nato Tormentor, nato pa so se, po podpisu pogodbe z založbo Noise Records, leta 1985 preimenovali v Kreator. Kreator so thrasherski fenomen iz nemškega mesta Essen, je ime, ki že zadnjih 25 let ponuja suveren thrasherski diskurz, brez katerega ne bi bil svet metala tak, kot je. Del svete nemške thrasherske trojice, k kateri lahko prištejemo še Destruction in Sodom, je evropski odgovor ameriškemu fenomenu iz Bay Area, Kreator pa so sinonim za brutalnost, udarnost ter kvalitetne nastope. Kreator so ena najsvetlejših zvezd na thrasherskem nebu, ker pa so se letos po velikem številu predhodnih nastopov vnovič zglasili pri nas – da bi skupaj proslavili 25 let delovanja ter predvsem se skupinsko, z zasedbami Suicidal Angels, Death Angel ter vsemogočnimi Exodus poklonili izročilu thrasha, je bila čast govoriti z ustanovnim članom in idejnim vodjo Kreatorjev, Milandom’Mille’ Petrozzo, toliko večja. Pred udarnim nastopom v ljubljanski Cvetličarni si je samo za nas utrgal nekaj časa ter spregovoril o sedanjosti, preteklosti in načrtih za prihodnost.

RockHard: Dejstvo je, da vas v Sloveniji gostimo kar precejkrat, me zanima kateri po vrsti je današnji nastop?

Kreator_Interview_01_resizeMille Petrozza: V Sloveniji nastopamo od leta ’96 (ali je bilo to leta ’98?) in od tedaj nastopamo tu skoraj vsako leto. Mislim, da smo bili torej tu vsaj desetkrat, lahko pa tudi, da je bilo večkrat. Nekako se ne morem natančno spomniti kolikokrat smo bili tu, lahko pa rečem le, da smo bili tu res precejkrat. (haha,  še Mille se ne spomni  več, da so nastopili konec osemdesetih  v (lj)študentski menzi organizator (Prezelj/Poštar)  spremljal jih je takratni manager Boggi Kopec- Drakkar (nemški rock hard je prvi poročal o začetkih te skupine iz Ruhrpotta)   izšel je tudi  članek “Petek 13 ali nastop v jugoslaviji!! Pa še na “Koma in Diana ” turnejo z nastopom v festivalni dvorani in z Blackfirejrem na kitari  90-91 je pozabil -rp)-glej sliko spodaj “KREATOR in Ljubljana 1987 – Photo: Buffo  RH: Občutek za slovensko publiko in oboževalce si nekako le dobil in ti niso (in nismo) neznanka. Veš torej kakšen bo odziv na vaš današnji desant thrasha. Ste pripravili za danes kaj posebnega? Mille: Pri pisanju setliste smo posegli po bolj »old school« delu repertoarja. Slišali boste par skladb, ki jih nismo izvajali kar precej časa, tako lahko publika pričakuje popotovanje po časovni premici naše zgodovine. Nanizali bomo vseh 25 let naše Kreator zgodovine. Oder je na žalost precej majhen, zato smo pri obilnosti produkcije danes kar malce omejeni, a to ni pomembno, saj se bomo osredotočili na glasbo, to pa mora nekako tudi povsem zadoščati! (smeh)

kreator_tromostovje

RH: Ko si ravno načel dejstvo, da je minilo kar četrt stoletja odkar ste na sceni. Kako bi opisal to neverjetno vožnjo in pot, ki ste jo Kreator v tem času opravili? Pot od zametkov in preimenovanja v Kreator do danes … Mille: Te poti ne bi imenoval karierna pot, saj tega, kar počnem, ne jemljem kot kariero. To je bolj način življenja kot nek posel. Ustvarjam pač glasbo in ko jo ponudim svetu, ta ni več v mojih rokah. V tej borbi z demoni kreativnosti je bilo kar nekaj vzponov in padcev, lahko pa rečem, da je bilo vedno zabavno.

Kreator_Interview_05_resize

RH: Če govorimo o vzponih in padcih, je dejstvo, da ste precej spreminjali tudi glasbo ter pristop k glasbi. Na zadnjih treh ploščah se vračate k koreninam, iz katerih je Kreator davnega leta ’85 vzklil. Thrash je bil osnovni del vašega genetskega zapisa, sedaj pa se vračate k temu izvoru kreativnosti … Mille: Menim, da je to tisto, kar najbolje poznamo in česar smo najbolj vešči. Ne gre za namensko vračanje k koreninam, saj smo tudi takrat, ko smo ustvarjali eksperimentalne albume (obdobje plošč od let 1991 do leta 2000, od Renewala do najbolj razvpite, albuma Endorama op.p.), bili vedno Kreator. Sleherna plošča odseva bistvo tega, kar smo Kreator od nekdaj bili. Zdi se mi, da ni bilo potrebno vračati se k koreninam, saj smo le preizkušali različne pristope k glasbi ter iz stranpoti prihajali na našo glavno pot. Ne glede na to, kar smo v preteklosti izdajali, smo bili vedno Kreator. Znamo biti brutalni, včasih ne toliko ostri, spet hitri ali pa hitrost nekoliko upočasnimo, zmoremo dodati tudi ščepec diaboličnih fines na izdelke – sam čutim, da je to tisto, kar daje pečat Endorami in Outcastu – agresijo pa smo zlivali na zadnjih treh ploščah.

RH: Pa postaviva pod drobnogled zadnjega v nizu ducat peklenskih: ploščo Hordes Of Chaos. Na njej je veliko agresivnih ostrih pasaž, ne manjka pa tudi mehkega tkiva ter skoraj baladnih delov. Kaj pa je tista glavna inspiracijska nit, ki ste ji sledili med ustvarjanjem albuma? Mille: Veliko skladb so navdihnila besedila. Ko se mi porodi zamisel o neki ideji, ki se prelije v besede, dobim namig tudi kako se lotiti glasbe. Na zadnji plošči je bil v središču kaotični splet svetovnega dogajanja. Vsi so proti vsem in to je en ključ k dojemanju sveta. Besedilo naslovne skladbe Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite) govori ravno o tem. Glasba zrcali tisto, kar je bilo od nekdaj v srži starega Kreator materiala, seveda pa smo starodobne stvari prikrojili sedanjim modernim tokovom in spremembam. Lirično pa … Če vzamem za primer skladbo Amok Run – gre za subjektivni pogled nekoga, ki je prišel do stopnje, ko je bilo pritisniti na petelina in postreliti sošolce nekaj naravnega …

RH: Če bi nekdo vrgel površen pogled na ploščo in ne bi bil seznanjen z vsemi Kreator finesami, bi lahko sodil, da ste postali bolj politično orientiran bend Mille: Sam bi tej oceni, da smo Kreator politično orientiran bend, kar nasprotoval. Imamo sicer močen vpliv besedil, ki se odsevajo v glasbi in da, nekaj skladb zrcali politično noto, a je to le zato, ker sam menim, da so politiki izprijeni in je politika slaba stvar. Na svetu se dogaja veliko strahot in gnilih stvari in naše nasprotovanje takemu stanju ne izkazuje naše politične pripadnosti ali politične note. Sledimo zdravemu razumu in politiki, za to imamo vse več dokazov, so bližje definiciji kriminalcev. Za politiko nam ni mar, a negativne energije v svetu so prekleto dobra iztočnica. Velik vir teh negativnih tokov in temne energije je politika! Kreator_Interview_02_resizeRH: Besede so temelj, druga plat medalje pa je zvok. Z razliko od velike večine digitalnosti zaprisežene srenje glasbenikov današnjega dne, ste se Kreator tokrat odločili za analogno tehniko. Čemu? Mille: Ujeti smo želeli naše posebno občutje, »vibe«, in uspelo nam je! Tokrat je bil analogni pristop povsem logičen, ne morem pa trditi da bomo po tej poti šli tudi v bodoče oziroma da se bomo temu odpovedali. Mislim, da bodo to narekovale skladbe, ki jih bomo prepletli na naslednji plošči in te so še v fazi nastajanja. Zadnja plošča je narekovala zvok, s katerim smo želeli zveneti bolj kot HC in obuditi zgodnje thrasherske sentimente, mislim pa, da je zadano tudi uspelo.

RH: Prav hipnotično se vceplja občutje, ki ga dobim med poslušanjem Slayerjev. Mille: Veliko je zgoščenega v trenutku in dejstvo je, da smo stremeli k temu, da ustvarimo ploščo, ki je zelo direktna in neposredna. Ujeti zvok štirih posameznikov in različnih glasbenikov, to je bil cilj in na tej plošči smo svoj delež prispevali prav vsi! Veliko je močnih in mogočnih točk ter obenem tudi manj udarnih delov. Šibkosti odražajo človečnost in kar Hordes Of Chaos ponujajo je natančno odraz nas – kot bi nas poslušali v živo.

Kreator_283_2RH: Ko govorimo o Kreator, ne moremo prezreti dejstva, da ste predvsem koncertna zasedba. Mille: Tako je!

RH: Pa spregovoriva o produkcijski plati plošče in sodelovanju z Mosesom Schneiderjem. Zakaj se ti  je zdelo, da je on pravo ime?
Mille: Ustvaril je kar kopico fenomenalnih plošč, ki pa niso zelo znane zunaj Nemčije. Ključna je njegova tehnika dela in njegova ušesa so naravnana na stari zvok, je velik oboževalec Beatlesov, ki pa diktira snemanje, pri katerem je celotna skupina v istem prostoru. S tem pridete do specifičnega občutja organskosti in skupina ne more hliniti, da je nekaj, kar ni. To je tisto, k čemur smo stremeli – ujeti čarobnost glasbe, pa čeprav so vmes kiksi, napake. Bolje to, kot prodajati neko polirano ploščo, ki je izumetničena. Ne govorim pa o tem, da smo bili površni. Produkcijsko gledano je bilo na plošči zgoščenega veliko dela in, to je pomembno, v nastajanje skladb smo vložili precej vaj in truda, da smo jih izklesali do stopnje, ko smo jih lahko odigrali v živo. Ne lotevamo se pa tega ves čas, saj spet kdaj pridemo skupaj v studio ter lepimo skladbe iz osnutkov, finese pa nastanejo med samo produkcijo , zaradi česar gre v takih primerih za vzvratni način dela … Tokrat smo bili bolj neposredni in smo prvo izdelali skladbe. Potrebno je, da je vse držalo, da je bilo vse zgoščeno, da je držalo vodo, bilo do konca napolnjeno z energijo, nato pa smo okupirali studio ter jih posneli. To današnje zasedbe velikokrat pozabijo, skupine v šestdesetih in sedemdesetih pa so delovale na tak bolj organski način. RH: Hordes of Chaos je v omejeni nakladi opremljen tudi z DVD-jem. Kaj je na njem? Mille: DVD kaže kako je plošča nastajala in se med gledanjem lažje vživite v to moč, ki smo ji sledili med delom. Gre za družinske posnetke, ki kažejo kako gremo v studio, nastavimo opremo in zagrizemo na polno v skladbe. 12 ali 14 dni osnovnega snemanja je bilo dovolj, da smo posneli osnovne skladbe, teden ali dva pa smo se ukvarjali s snemanjem vokalov ter izboljšav. To je bilo to in povsem brez nakladanja! Zelo kreativno …kreator-hordes-of-chaos-cover

 RH: Od izida je minilo več kot leto dni Mille: Skoraj dve, če smo natančnejši … (smeh)

RH: Vseeno pa je težko spregledati informacij, da ste se baje lotili že naslednjika, vaše trinajste plošče. Lahko poveš kaj več o tem? Kdaj ga lahko pričakujemo? Mille: Hm … (smeh)Mislim, da je realno novo ploščo pričakovati leta 2012. Do tedaj si bomo vzeli čas ter nastopili morebiti na par festivalih, ki pa bodo redki. Pisanje bo potekalo v vmesnem času in to bo naša osrednja skrb. Ne vem kako bo vse zvenelo sicer … Imam pa nekaj zamisli za skladbe. Vem, da bo zelo močna stvar, ker pa o tem nisem govoril niti s svojo zasedbo, o tem stežka govorim. Vse je v glavi in ni še nič konkretnega in posnetega. Čaka me precej razmisleka ter trdega dela. Čaka nas garanje! Sam sem precej natančen in dosleden pri tem, da ploščo posnamem le tedaj, ko začutim, da je materija dozorela in da je napočil pravi čas. Ključno je, da začutim, da je to, kar ustvarimo, maksimalno doseženo stanje, da dosežemo našo limito. Delo se zna torej kar zavleči …RH: Velika sprememba je bil letošnji prehod na Nuclear Blast. Zakaj ste se odločili za podpis pogodbe in kakšna je razlika v njihovem delu z vami? Mille: Ni bil moj sklep, da zapustimo SPV. SPV je bankrotiral in bankrotirano podjetje ne more nuditi podpore Kreatorjem. Ni zasedbe, ki bi si zaslužila, da jo vodi bankrotirano podjetje. Povedali smo jim, da je nastopil čas za slovo in da odhajamo, to smo storili v dobrem duhu in, ker smo bili vedno v prijateljskih odnosih, je bil podpis z Nuclear Blastom logični korak naprej. Nuclear Blast nas podpira v vseh ozirih in, to je ključno, imajo jasno vizijo. Natančno vedo kako se lotiti posamezne skupine ter kaj storiti v maksimalno korist varovancev. Najboljše je to, da je Nuclear Blast v ogromni zgradbi z ne vem koliko zaposlenimi, vsi pa so po duši in bistvu metalci. Ne moreš brcniti v temo (smeh), saj so vsi oboževalci glasbe! Tega pa ne nudijo vse velike založbe. V preteklosti smo sodelovali z založbami kot so SPV, Epic … Nuclear Blast je največja med vsemi … Čeprav so velika založba, jo ne vodijo zategnjeni zajebani poslovneži! Pogosto prihajajo na nastope, en njihov predstavnik je bil na kar treh naših nastopih do sedaj, česar si do sedaj nismo niti obetali niti tega nismo bili vajeni.
RH: Dobite torej odziv in vedo kaj prodajajo Mille: Tako je! Dajo povratno informacijo in namig ter inspiracijo za naprej. To je najpomembnejše …
Kreator_Interview_04_resizeRH: Ker se moraš verjetno še psihično pripraviti na nastop, je čas, da skleneva intervju z zadnjimi vprašanji. Dajva spregovoriti o jekleni navezi letošnjega Thrashfesta ter kako se je ta ideja porodila in udejanjila? Mille: Z Exodus smo že sodelovali na ameriški turneji in poleg ZDA ter južne Amerike obredli še Evropo, Avstralijo in ko smo se pogovarjali, ko sva z Garyjem Holtom (kitarist in ustanovitelj skupine Exodus op.p.) o tem menila, je padla ideja, da te thrasherske mokre sanje zasejeva tudi na evropskih tleh (smeh). Ideja je bila, da ponudimo paket klenega in pravovernega thrash metala. O tem smo se menili s kar nekaj agencijami, nakar se je za najboljšo opcijo izkazala ponudba agencije Rock the nation, ki je vse tudi omogočila!

RH: Poleg današnjega nastopa vas čakajo še trije nastopi (današnji je četrti). Kaj imate v načrtu za čas po teh nekaj koncertih? Mille: Sam si nameravam vzeti malo premora ter biti za božič doma. Nisem sicer oboževalec Božička ter božiča, a se bo prav prileglo malce sprostiti in se potruditi nič ne početi za nekaj dni ali tednov. Januarja ali februarja prihodnje leto pa se bomo zakopali v delo, spisati materiale za naslednjo ploščo. RH: Spregovoriva še o sinergiji v zasedbi, ki je od leta 2001 taka, kot je in sprememb ter pretresov, ki smo jim bili priča v preteklosti, ni bilo več. Se je v tem času spremenil pristop k pisanju in ustvarjanju glasbe? Mille: Zasedba je organizirana in tesno povezana, pisanje pa se ni bistveno spremenilo. Predstavim osnutke skladb, na katerih delamo družno ter ustvarimo njihovo končno podobo. Aranžmaji so skupinski in dajo zadnji pečat, poslednjo patino, zaradi katere je to Kreator. O malenkostih odločamo skupaj, čeprav v srži podam pobudo jaz. To je del naše kemije, kot si rekel, saj smo skupina in ne nek solo projekt. Čeprav večino stvari spišem jaz, smo vseeno skupina.

RH: Publika s srcem in dušami voljno vpija vašo esenco in za to smo vam zelo hvaležni. Skleniva intervju s posvetilom našim bralcem … Mille: Najprej bi želel pohvaliti vašo revijo ter vaš trud, saj po videnem čutim, da suvereno sledite izročilu Rock Harda, ki je po mojem mnenju ena najboljših revij na svetu! (Kreator so v letošnji številki nemške revije Rock Hard izdali tudi koncertni album Terror Prevails – Live At Rock Hard Festival, ki bo izšel v dveh delih op.p.) 283_TITEL_6_640x480Nadalje pa oboževalci: s tem delom Evrope smo tesno povezani in sem se vedno radi vračamo. Obetate si lahko še kakšno vrnitev – morda bomo letos vnovič nastopili na Metal Campu, saj so dogovori o tem že v teku … Hvala vam za podporo in ne bomo vas pustili na cedilu!

 

 

foto by Blaž Kuder
pripravil Sandi Sadar Šoba

Banner-sredina5

Kreator_Interview_06_resize