DARKTHRONE – Doktor govori

taken from ROCK HARD 5 mai 2010

tukaj lahko prisluhnete aktualni oddaji  Radio Fenriz

darkthrone_circlethe„Circle The Wagons“  se imenuje zadnji album zasedbe DARKTHRONE, ki vsebuje še manj black metala, kakor vsi njegovi predhodniki. Korenine obeh;  Fenriza ter Mocturno Culta, katere prihajajo   iz obdobja osemdesetih so vedno bolj opazne in slišne. “Dobro” tako pravijo predvsem starejše generacije,  nekako ” še gre” pa blackmetal komuna  in kaj nato pravi Fenriz?              Predvsem veliko Fenrizu  tipičnega če je le  dan dovolj dolg.

Kar  nekaj skladb novega albuma zasedbe  DARKTHRONE  meni osebno zveni zelo thrash orientirano, s tem se ti Fenriz ne bi strinjal, kajne?  “ Nee,  ne morem  se. Thrasha  ne moreš igrati brez tega da strun ne dempaš.”

Kaj jih moraš? “Dempen. To je norveško. Chugga-chugga, razumeš? Takšnih rifov jaz ne pišem. Moji so odprti, tečejo. To je nasprotje staccato rifov in ti so pač trademark thrash žanra.Moji rifi gredo bolj v smer Motörhead, speed Metala in  Punka.Več Savage Grace kakor  Merciless, razumeš kaj mislim. Če bi pri tem zadušil (zadempfal) strune in  na njih thrashal, da potem bi bil to Thrash. Vendar tega ne počnem  in kar se tiče Tedovih (Nocturno Culto)  skladb  tudi tam ne slišim thrasha. To je Heavy Metal in malo  drugega metala. Mojih pet skladb zveni po 1979-1985, Tedove štiri skladbe po 1970- 1989. To je le MOJE mnenje.”

Okay, ne prepiravajva se o žanrih. Pomembno je dejstvo, da novi album ne zveni kakor prešnji.

 Darkthrone_witlogo“ To je sicer cool če kdo to tako vidi, vendar Ted in jaz ne razmišljava o “albumih”. Napiševa dve ali  tri  skladbi jih posnaveva in pričneva delati na  naslednjih dveh. To potem počneva tri do petkrat letno. Ko  napolniva dolžino enega “albuma” potem izzide kaj od naju in za vas na drugi strani cevovoda so to potem “albumi”. Lahko bi na „Circle The Wagons“ gledal recimo kot tretji del  trilogije, ki vsebuje tudi albuma „F.O.A.D.“ in „Dark Thrones And Black Flags“. Naše nove skladbe  vsebujejo še več clean vokalov in so  agressivni  Heavy Metal, Speed Metal, NWOBHM… Hallo John Cyriis!«

Všeč so mi ti različni vokali, ki jih uporabljaš na „Circle The Wagons“. V openerju ´Those Treasures Will Never Befall You´ zveniš celo kot  Mark Shelton! »Wow, ti si prvi, ki tega božanskega Manilla-Road-pevca sploh omenja!  Ni bilo namerno, da zvenim kot on, čeprav bi sedaj to z veseljem rad trdil. Menim, da moji čisti vokali gredo bolj v smeri Agent Steel ali Savage Grace  (nee, na žalost sploh ne!- gk). Jaz sem človek tisočih glasov.  Sam nikoli ne vem kaj bo ven prišlo kadar priklučim mikrofon in ti pa sploh ne!”

Tudi zadnji komad albuma, inštrumental ´Bränn Inte Slottet´, je izvrsten, kaj točno blebetaš v intru? “ Ta zamisel mi je prišla pred tremi leti, ko me je moj lokalni kino operater vprašal če bi nekaj napisal o mojem najljubšem filmu in bodo potem to objavili v neki posebni knjigi. Namesto, da so me za to plačali sem dobil doživljenski  prost vstop za ta kino. Super! Verjetno sem že prihranil na tisoče eurov, ker stalno igra kaj zanimivega (verjetno ni potrebe omenjati, da tukaj ne govorimo o brezveznih blockbusterjih – op.p.) . Na primer švedski film „Äpplekriget“ iz leta 1971 v katerem ves čas vsklikajo „Bränn inte slottet! Bränn inte slottet!“ ,  kar pomeni  ne zakurite te graščine  in   ko sem tako sedel  mi je med predstavo na misel prišel bobnarski ritem in kitarski rif. V kinu je torej počil štartni strel za album „Circle The Wagons“-čista magija!”

 Katero sporočilo povezuješ v skladbah ´I Am The Graves Of The 80s´ in ´I Am The Working Class´?»´I Am The Graves Of The 80s´ je seveda scenskopolitična skladba in govori o večnem boju z poliranim, sterilnim zvokom.  ´I Am The Working Class´ je tipičen ulični komad. Govori o mojem življenju  na katerega je vplival NY hardcore in Disciple iz nizozemske, hehe. Po 22 letih v katerih sem delal res vsako posreano delo menim, da imam iskušnje in pravico takšne komade pisati. Frustracijo devedesetih poskušam tako iz sebe spraviti, kar med drugim tudi objašnjuje zakaj nočem v živo nastopati in zakaj ne maram zbiranja človeških mas. Vse skupaj sem strnil v en stavek „I am the working class, all day – so I don´t have to see your face.“ Ne ravno zelo prijazno, vem ampak kdor išče prijaznost tega ne počne v Heavy Metalu. Hahahaha!.”

 Kateri komad pa je tebi najbližji? “ Tega ne morem odgovoriti. Albumi bi se lahko kvečjemu 15 let po svojem nastanku ocenjevali. Vsi ki pišemo o glasbi delamo to le iz socialnega reflexa. Zelo cool bi bilo če bi lahko 20 let držali gobec. Ampak žal ne znamo drugače.”

Potem tukaj in zdaj ni ničesar kar bi se ti zdelo posebej omeniti na „Circle The Wagons“ »No  ja – mogoče zadnji del v skladbi  ´I Am The Graves Of The 80s´. Ta se mi di posebej posrečen. Zadnji  Riff v komadu  ´Stylized Corpse´ je velik korak nazaj  v čas  ampak velik naprej za nas.Zelo tradicionalni  Heavy Metal i n zelo rad imam naslovno skladbo prvo v  celoti z clean vokali.Seveda so nekateri parti pri katerih se nam je posrečilo ujeti naše predstave pri nekateri pa malo manj. Na  ´Those Treasures Will Never Befall You´ in  ´Eyes Burst At Dawn´ je  Sound popoln. Komadi zvenijo vsi drugače, ker izvirajo iz različni snemanj. (po nemško:) Heavy, oder was?«

fenriz_elin_naper Katero še posebej zabavno vprašanje so ti postavili po najinem zadnjem intervjuju? (zastoka:) »ej človek, saj si moram sam zmišljevati to zabavno sranje, ampak ravno včeraj me je vprašal nekdo iz Čila zakaj sem ravno zbral skladbo čilanske zasedbe Pentagram za svojo on- line kompilacijo. To je bilo vsaj originalno vprašanje. Pentagram sem odkril v poznih osemdesetih, ko sem si naročil 7“-Single od njih preko pošte in mi potem skupinski logo narisal na mojo  (pove po nemško) “Kutte” (jakno- iz unsja ali jeansa kjer se nosijo bandlogoti- op.p.).”

So ti postavili kakšno nevšečno vprašane v zadnjem času? “Ja, !! Ali poslušaš Nu Metal?” Bolj neumnega vprašanja pa v letu 2010 res ne moreš postaviti. Zakaj bi sploh kdo želel z mano govoriti in mi resno postaviti takšno vprašanje? Ampak to se mi dogaja pogosto- celo preko sms na moj handy. Totalni tujci mi postavljajo vprašanja o MODERNEM metalu!! Nimam pojma kje dobijo mojo cifro.. saj ti pravim svet je bolan. “

Pred kakšnim letom si zagrozil, da si ne boš šel ogledati kar nek koncert, ker te folk čisto preveč najeda. Si se držal tega ?“ Ja, skoraj. Prejšnje leto sem si ogledal Hirax na „Metal Merchants“-festivalu. Katon je bil res dober!  Med drugimi tudi Pentagram iz  Chile, Obliteration, Nekromantheon, Deathhammer, Tyrant in Angel Witch…vse v enem dnevu. Ah ja, in seveda In Solitude skupaj z Saint Vitus! In Solitude so ta dan odpihnili vse resne Heavy Metal bende. So najboljši novi bend na tem področju. Ven še grem včasih da srečam svoje prijatelje, ker bi jih drugače preredko videl, ampak človeške mase še vedno sovražim,  ker mi vedno nekdo blebeče v ušesa. “

Koliko novih albumov in demo posnetkov si  nabavil v zadnjih 12 mesecih? Vedno si vse zapišem, kaj dobim posneto in kaj si sam nabavim. Zadnje leto je to bilo 550 izdanj vse v rock področju. Po novem v službi ne sme več poslušati glasbe, tako da  gora neposlušanih cdjev in demo posnetkov vedno bolj raste . Zato prosim, ne pošiljajte mi več demoposnetkov.”

Nad  katerim paketko  si se pa vseeno razveselil? “ Ko sem prejel Hand-Of-Doom-Vinyl-Re-Release od  High Roller Records  čudovita čisto spregledana nemška skupina in neverjetna  nemška založba vinila.”

GÖTZ KÜHNEMUND

www.darkthrone.no

Diskografija
Soulside Journey (1991)
A Blaze In The Northern Sky (1991)
Under A Funeral Moon (1993)
Transilvanian Hunger (1994)
Panzerfaust (1995)
Total Death (1996)
Goatlord (1996)
Ravishing Grimness (1999)
Preparing For War (2000)
Plaguewielder (2001)
Hate Them (2003)
Sardonic Wrath (2004)
Too Old Too Cold (EP, 2006)
The Cult Is Alive (2006)
NWOBHM – New Wave Of Black Heavy Metal (EP, 2007)
F.O.A.D. (2007)
Dark Thrones And Black Flags (2008)
Circle The Wagons (2010)

 tukaj si lahko preberete reenzijo dokumentarca  Until the Light takes us

Ali ste vedeli ?

* na  Darkthrone-Homepage Fenriz  že nekaj časa vodi „band of the week lestvico. Nekateri njegovih favoritov: In Solitude, Death Beast, Blizzard, Cast Iron, Bastard Priest, Sonic Ritual, Sadistic Intent, Pentagram (Chile), Zemial, Vulcano, Grave Desecrator, Iron Kobra, Blackholicus, Trench Hell, Apokalyptic Raids, Hellish Crossfire, Instinct Of Survival, Pokolgep, Repugnant und Atakke.

* Fenriz  ima v lasti vodoodporne slušalke tako je do pred kratkim tudi pri tuširanju poslušal glasbo. Zaradi težkega Tinnitus´a mu je ušesni zdravnik sedaj prepovedal  eno leto poslušanja glasbe, zato Fenriz  sedaj posluša le 3 ure dnevno inteznivno glasbo.

* Fenriz  bi se rad dal klonirati : “Vendar brez Tinnitusa in močnejšim ljubezenskim  tepihom, prosim