SIRIUN – In Chaos We TrustSIRIUN – In Chaos We Trust
(samozaložba, 2015)

DYNAMIT

V moji rani mladosti se je v metalski sektor srca z globokimi rezi vrezalo ime Brazilije – ne zaradi nogometa ali salse, sambe, Santane, temveč zaradi jeklenega, mogočnega in prvinsko iskrenega udara zvokov nekdaj mogočne Sepulture. Sledilo je poglabljanje v južnoameriški melos, zakar sem spozbnal Ratos de Porao, mehiške bandite Brujeria in še kaj. Brutalnost, prava potenca in prava vsebina, divji ritmi – to je tisto, zakar se pri metalu še dandanes lahko nakocinim ob dobrih klasikah, do danes pa sem mislil, da so sleherna dodatna presenečenja ali nadgradnje domala nemogoči. Kako prekleto sem se motil! Letos marca je v faveli Rio de Janeira luč sveta ugledal eden potentnejših latino metalurških izdelkov v zadnjem času. Siriun je bend, na katerega lahko vedno stavite in ne boste razočarani.

Pred dobrim letom je zgodbo zastavil nadarjeni kitarist in pevec Alexandre Castellan, ki si je metalsko eksplicitni thrash death zvok na dobro znanih ritmičnih akrobacijah zamislil kot udarni trojec, bend pa sta dopolnila še basist Hugo Machado in nadarjeni bobnarski ritmik, klon Igorja Cavalere ter nadarjeni veteran Kevin Talley (da, tisti Kevin, ki je brusil opne in palice v Daath, Six Feet Under, Suffocation ter DevilDriverjih!). In Chaos We Trust je prvenec, ki bi si ga vsak metalurški veljak le želel, talentirani Castellan pa je pri delu upošteval vse predikate kakovosti. Tu so vrhunski zvok kitar, izvrstni brutalni growl, dobri teksti, natančna, kirursko natančna metrika, nadstandardna produkcija in hrbtenica, ki vse skupaj drži pokonci. Testosteronski uvod z briljantnim komadom Mass Control daje misliti, da je kemija med trojcem pletena vsaj dekado če ne dve. Trdna vez vseh gradnikov je navkljub kompleksnemu menjavanju ritmov in vzorcev kompaktna ter nikjer ošibljena. Siriun so že na prvi posluh bend, ki odpira zakrnele vode v srcu, po nalezljivi brazilski Roots ritmiki komada Infected pa se globina občutja razodetja samo še poglablja. Inteligentni metal prodira v vaskularne vode kot huda infekcija, ki modernemu metalskemu zvoku brez zadržkov dodaja pridih akustike, dinamike, z odjekom Brazilije pa tudi resonantno dušo. Splet Sepulture, Neveromoreov ter španskih kitar penetrira globoko in brez brezveznih novodobnih cavalerizmov. Celota se samo potencira in nadgrajuje. Spevne salve komada Spread The Hate dokazujejo, da je Castellan nadstandardni vokalist, ki mu v sodobnem metalskem svetu po virtuoznosti malokdo parira. Obenem je tudi več kot izvrsten kitarist. Ostali del dvojca dodaja samo svojo piko na i, svoj dotik božanske navdihnjenosti in progresivne death metalske thrasherske note ekstremne briljance ter igrivosti. Nore solaže se vpletajo v celoto nenarejeno in naravno, s filozofijo družbene in duhovne kritike sveta pa se Siriun prepisujejo prek imena Sepultura kot nova metalurška zapoved. Cosmogenesis z vnovičnim prijemom akustičnega intermezza, na katerega se tako lepo lepi kompozitna struktura naslovne skladbe In Chaos We Trust, kjer se da slišati mešanico vplivov Sepulture, DevilDriverjev ter morda kakšnih novodobnih groove metalcev, a ni nič narejenega ali hlinjenega. Siriun manipulirajo, se poigravajo s formo na prefinjen način, kot to znajo samo kaljeni virtuozi. Transmutation kompleksne strukture le potencira ter odpira še ne do konca odprte ventile, odprta igra brutalnega mletja pa se tako zračno in prelivajoče tekoče predaja menjavanju ritmov, vpletanju seksi latino akustike ter rušenju stereotipov. Mašil in nepotrebnih odmorov ni. Intent premika tektonske plošče z agilno čutno in čustveno pretresljivim udarom popolnega tempa, na temelju katerega se kaotični neksus univerzuma tako lepo razpre s skladbo Becoming Aware.

Siriun delujejo eksplozivno in prepričljvo res na slehernem taktu plošče, ki je brez dvoma eden boljših izdelkov letošnjega leta, nedvomno pa najboljši prvenec, ki sem ga slišal kdajkoli. Naravna patina izjemnega odpira srce in dušo, odklepa nekdaj že potlačene strasti ter veselje, iskreno pa lahko upamo, da ne gre samo za osamljeni eksperiment ter dokazovanje nemogočega, temveč da se bo trojec lotil nadaljnjega slikanja svojih kreativnih stanj, delu ter ustvarjanju novih izjemnih presežkov, kar In Chaos We Trust nedvomno je. Bend je namreč najboljše, kar se je v progresivnem in ekstremnem metalu zgodilo v zadnjih desetih letih, tako da jim lahko brez slabe vesti ali prikritih kalkulacij zaželimo le svetlo, udarno in izpopolnjujočo prihodnost!

SANDI SADAR ŠOBA

OCENA: 10 / 10

SIRIUN - IN CHAOS WE TRUST
10of 10
10
Reader Rating 0 Votes
0.0