ROCK HARD SECIRNICA — LED ZEPPELIN
Taken from RH 4 / FEB 2010

Grupiji s cepetajočimi ribami v vseh možnih in ne možnih odprtinah, dirke z motorji po hodnikih hotelov, v jezeru se potapljajoči avtomobili in več koke kakor sahara premore peska. Led Zeppelin so bili kralji nekontroliranih ekscesov in reinkarnacija klišejskega trojčka; sex, drugs and Rock´n´Roll. Tudi tretjega  od teh klišejev  so ti štirje anglež do tragične smrti svojega bobnarja John Bonham leta 1980 živeli bolj kot katera koli druga konkurenčna skupina. Njihov  večnivojski glasbeni stil se ni dal  žanrsko  opredeliti.  Nemalokrat preko tri ure trajajoči koncerti in njihov občutek za neodoljive možganske ognjemete je postavil Zeppeline za najbolj uspešen rockband vseh časov. Še danes skupina dokazuje, da  po 27 letih bolj ali manj odsotnosti iz  scene (kakor se je to zgodilo dec. 07) z  svojim renuion nastopom pometejo vse live prireditve  leta 07 iz mize  kot da bi ostali preformerji  bili le skupek   nezanimivih osnovno šolskih formacij.

Nepogrešljivo !

 

I

(Atlantic, 1969)

Led_Zeppelin_ITočno 1.782 britanskih funtov so odšteli za v pičlih 15 urah v Londonu posneti epični  prvenec vseh prvencev hardrock scene.  Studijski   profiji Jimmy Page (g.) in  John Paul Jones (b./k.), front-pav  Robert Plant in  kaotičen težkokategorijaš John Bonham  že z svojim trdim openerjem albuma ´Good Times Bad Times´ vstopijo v novo glasbeno ero, ki vsebuje ubijalske power-riffe, raznežen blues, baladično ranljivost, zvočne preproge orgelj, kontrolirano  psihadelično  norost in tako ustvarijo svežo, kompleksno  in nase vezajočo revolucionarno celoto.Pred studijskim terminom skupina ni našla časa za komponiranje (četvorica je namreč morala oditi kot spremljevalen band Pagevih Yardbirds po  skandinaviji) prav tako so bili pod ogromnim časovnim in finančnim pritiskom. Atlantic je avans v višini 200 000 dolarjev nakazal šele  po končanem snemanju. Mogoče ravno ta atmosfera še dandanes začara  z svojo neverjetno intenziteto in brezčasnostjo. Le nekaj mesecev kasneje po svojem izzidu tale kos low budget produkcije, kljub pomanjkanju podpore Tv in radio medijev  v prvih tednih uigra 3,5 mio us dollarjev  in ustvarjalce iztrelil  kot band leta v obdobju, kjer se je Flower-Power končno izpel in dal prostor  prihajajočemu obdobju  brezmilostnega kitarskega  šredanja.

Vrhunci:  ´Dazed And Confused´, ´Communication Breakdown´

 

II

(Atlantic, 1969)

Led_Zeppelin_IIKomaj se je debi album znašel na prodajnih policah že so Led Zepellin zmetali skupaj svoj drugi nad-album. Denarja sedaj res ni več primankovalo, ampak zato je veliko bolj primankovalo časa na podlagi vedno daljših in obširnejših US  turnej. “Stali smo pod extremnim časovnimi pritiski, komade smo morali pisati kar v hotelskih sobah in letalih” se spominja Page leta kasneje” basic trak posamezne skladbe smo posneli v Londonu, v New Yorku smo dodali vokale, posnetke ustne harmonike v Vancouvru in za mix smo zopet leteli v NY. “ Izdelek zato ne zveni raztrgano ali nasilo skupaj zložen marveč nam ponuja bolj navdihnjeno in zaokroženo celoto  kakor monumentalni prvenec. “II” vsebuje nekaj najbolj legendarnih Zep- riffov (med njimi nesmrtni ´Whole Lotta Love´, kakor tudi sproščene surf -elemente (´What Is And What Should Never Be´), žalostne orgle  (´Thank You´) in dokaj mirne ur-verzije skladbe “Moby Dick” katero raztegnejo u živo v morilski drum solo.

Highlights: ´Whole Lotta Love´, ´Heartbreaker´

III

(Atlantic, 1970)

Led_Zeppelin_III_KopieZa svoj tretji album so si fantje prvič določili malce daljši časovni okvir in tako ustvarili okolje v katerem so se lahko poljubno igrali z novimi zamislimi ter  inštrumenti. Medtem ko se njihove blues korenine pomikajo vedno bolj v ozadje se eksperimentira z drugimi inštrumenti, recimo;  godala in indijske  melodije (“friends”), banjo (“Gallows poe”) ter folk in country elementi (“Bron-Y-Aur Stomp”). Seveda so istrelili celo salvo hardrock granat od katerih najbolj istopa ´Immigrant Song´. Po zelo sproščajoči songwriting fazi v gorski koči blizu Wallesa je skupina na snemanju v deželski hišici Headley Grange blizu Londona počela marskiatero vragolijo. Stopnišča so končala v kaminu, mikrofoni so se napeljevali po dimnikih in postavili so  recimo kitarski feršterker v Wc da bi našli inovativne zvoke. Nekaterim fanom  je pri izzidu “III” album deloval preveč proggy vendar se z leti ta originalen kos glasbe transformira v enega najbolj raznolikih, napetih in izvirnih del skupine.

Vrhunci:  ´Immigrant Song´, ´Friends´, ´Gallows Pole´

 

UNTITLED

(Atlantic, 1971)

Led_Zeppelin_IVNjihovi prvi trije albumi so bili božji dar brez napake, ampak z svojim četrtim neimenovanim albumom so se odmaknili od vseh zemeljskih primerjav. Nikoli kasneje jim kitarska muza ni bila tako naklonjena  in zelo  fokusiran, melodiji usmerjen, razigran material z izbranim zvokom je izmenčno skrbel za kurjo polt in solze sreče pri poslušalcu. “ Stairway To Heaven´ pozna vsak vendar preostalih 7 komadov ni niti za trohico slabših. Združili so svoje trademarke v popolno celoto, ki je po AC/DC “Back in Black” postal najbolj uspešen hard album vseh časov. Album je brez naslova in imena benda na coverju ohromil številčne trgovine z nosilci zvoka. Kaj naj bi natančno pomenili štirje simboli na notranjem ovitku albuma , ki naj bi predstavljali posamezne ustvarjalce še vedno ni točno razkrito. Plant je nekoč izjavil, da je le njemu kot edinemu smrtniku Page  razložil pomen “Zoso” vendar je pozabil in  tako lahko le menimo, da  malce temačne mistike mora biti prisotne na vsakemu albumu stoletja.

Vrhunci. Vseh osem skladb

Houses Of the Holy

(Atlantic, 1973)

Led_Zeppelin_House_of_the_hKaj lahko še pričakujemo po takšnem albumu in ostalih delih? Vsaka druga skupina bi odšla v predčasni pokoj ali bi se do konca življenja srčeevala na re-nunion špilih po zemeljski obli.  Ampak kreativna  pot angležev leta 1971  še zdaleč ni zaključena. Dve leti kasneje presenetijo z zelo širokim spektrom glasbenih inputov tako recimo najdemo funk (“The Crunge´) ali  reagge (´D´yer Mak´er´), ki se brez težav ujamejo v glasbeno sliko skupine. Še vedno znani atributi ustvarjajo celoto ter ustvarijo  ravnotežje med arhaično trdoto, toplimi  božalci duš, nikoli moteče eksotike, progresivo ki služi skladbam in za zjokati lepa ampak nikoli kičasta romantika. Albumu  „Houses Of The Holy“ mogoče manjka nad- skladba ampak kot celota se mu ni potrebno skrivati za svojimi predhodniki.

Vrhunci: ´No Quarter´, ´The Ocean´, ´The Rain Song´

Priporočljivo

Physical Graffiti

(Swan Song, 1975)

Led_Zeppelin_Physical_graffČe bi leta 1975 Led Zeppelin v trgovine postavili le prvi del dvojnega albuma „Physical Graffiti“ bi se ta prav gotovo  znašel med zgoraj omenjenimi albumi. Tako poslušalec na drugem kosu vinilu dobi ponujen material, ki ravno ne blesti in vendar ima možnost odkriti devet minutni opus “In the Light”. Žal se neupravičeno  razgubi v primerjavi z s skladbo Kashmir´ kakor Queenova skladba “The prophet,s Song”  v primerjavi z “ Bohemiam Rhapsody” izdano na “A nigth of the Opera”.  Posebej je še potrebno omenit, da je ta album izšel na lastni založbi Swan Song in cover artvork odprtega okna nudi ure in ure užitka ob iskanju detajlov.

„Physical Graffiti“-Highlights: ´Trampled Under Foot´, ´Kashmir´, ´In The Light´

Presence (´76)

Slišno opešana, pregorela in tudi z drogo zasvojena skupina posname v Münchenskem  Musicland-Studiju  „Presence“ (1976), na katerem se nahajata  bombastičen monolith ´Achilles Last Stand´ in dušnistriptease ´Nobody´s Fault But Mine´ – dva največja Zep-klasika. .Edini, ki ni se ni totralno odbil v skupini je le še john Paul Jones; Page se bori z heroinsko odvistnostjo, Bonham se je zapil do delirija, Plant žaluje za svojim umrlim sino Karac. Skupaj nametani „In Through The Out Door“ (1979) lahko nase upozori z multikulti hitom ´Fool In The Rain´, sproščenemu  Country-rockerju ´Hot Dog´ in  mini-rockopero ´I´m Gonna Crawl”. Prvi natis vinila izzide v rjavi sexshop embalaži.

 

Mlačno

 

Coda  (Swan Song, 1982)

Led_Zeppelin_codaAlbum je izšel po smrti john Bonhama in ga je sestavil Page iz raritet, “In Through The Out Door“-outtakevov, in solidne priredbe  Ben-E.-King-a (´We´re Gonna Groove´). Materiali so bolj nekaj za zbiratelje kot pa za sladokusce. Po skoraj osmih odličnih albumih “Coda” predstavlja slovo mega skupine katero  si je marsikdo drugače zamislišljal

 

Live-presežek 

How the West  was won

Led_Zeppelin_how_the_west_wMedtem ko je prvi zapis Zep-koncerta  The Song Remains The Same“ (1976) na vinilu bolj zadovoljiv in  zabaven istoimenski kinofilm ki si ga je vredno  ogledati že zaradi odpičenih vmesnih sekvenc prav „How The West Was Won“ predstavlja najboljše oderske momente tega kvarteta.  Od Page osebno izbrani posnetki iz leta 72 navdušujejo poznavalce med drugimi z 25minutno verzijo skladbe ´Dazed And Confused´ ničkaj veliko krajše ´Whole Lotta Love´ in skoraj 20 minutnim Moby Dick” infernom. Kdor si te erupcije energije prepiha skozi betico  na primerni glasnosti doi približno občutek kako neverjetno nadrealni so bili koncerti te skupine v 70 tih.

 

Druga dobra live izdanja; „BBC Sessions“ ( dvojni-CD z posnetki  iz ´69 in  ´71 leta) in priporočljiv dvojni dvd katerega so poimenovali kar “Dvd”.

Solo- vrhunci

 

JIMMY PAGE & ROBERT PLANT – NO QUARTER

(Phonogram, 1994)

J_Page_R_Plant_No_QuarterJimmy Page, ki se je po razpadu LZ ukvarjal bolj z obskurnimi sodelovanji kot recimo z David Coverdalom („Coverdale Page“, 1993) in Paul Rodgersom (The Firm, dva albuma  1985 in 1986) in tako zapravljal svoj čas. Šele  z dvojnim albumom posnetim v živo naslovljenim „Live At The Greek“ v sodelovanju z The Balck Crowes je dosegel neko post- Led Zeppelin kvaliteto. Medtem je Robert Plant ustvarjal času primerne zahtevne rock albume, predvsem isztopajo  „Dreamland“ (2002) in  „Mighty Rearranger“ (2005) .Pravi raziskovalci bi se mogoče morali lotiti Plant-komplet boxa “Nine lives” z mnogimi dodatki.

Posebna  magija je bila prisotna le takrat kadar sta Plant in Page skupaj vstopila v studijo. Na fenomenalnem dokumentarcu potovanja „No Quarter“ sta določene biserje iz backataloga popestrila z gostujočimi glasbeniki med drugimi v maroku in egiptu. Lastne nove kompozicije sta predstavila na albumu „Walking Into Clarksdale“ (1998).

Michael Rensen/RP

www.ledzeppelin.com

Banner-sredina5

 

Diskografie (brez  Best-of albumov)

 

I (´69)
II (´69)
III (´70)
Untitled (´71)
Houses Of The Holy (´73)
Physical Graffiti (´75)
Presence (´76)
The Song Remains The Same (´76)
In Through The Out Door (´79)
Coda (´82)
BBC Sessions (´97)
How The West Was Won (´03)