11.10.2015 – Raven (UK), Hellsword (Si), Sober Assault (Si) – Orto bar

Oktobrski let črnega krokarja heavy metala ali Metallica nam je bila leta 1983 predskupina

“Prerok,” rekel sem, “zla duša! Prerok – ptica, vrag, ki skuša!

Ali te Skušnjavec dal je ali te je dal vihar, /…/  Tako pravi del pesmi Krokar (v izvirniku: The Raven), ki jo je dobro stoletje in še malo nazaj napisal ameriški mojster grozljivega Edgar Allan Poe.
Če pa bi temačno atmosfero, zle duše, nezemeljske moči in še kaj uspeli povezati s speed metalom in ostanki težkega roka, bi dobili angleški bend Raven, ki bo 11. oktobra obiskal Ljubljano.
Raven so na sceni že od leta 1974 in kljub dostikrat spremenjeni postavi še danes obstajajo kot trio, katerega ustvarjalno jedro tvorita brata John in Mark Gallagher. Raven so zapuščina časov, ko je heavy metal še nastajal. Nastali so kot Venom, v Newcastlu, torej, le malce prej. Kljub temu, da gre za enega najstarejših heavy bendov na svetu, pa so se scensko uveljavili malce kasneje, kot predstavniki New Wave Of British Heavy Metal-a. V svoji karieri so sodelovali med drugim tudi s kultno založbo Megaforce, ki je svetu podala kultne predstavnike speeda in thrasha, njihov album Wiped Out naj bi postavil temelje miksu speed in thrash metala, njihove odrske vragolije zgodnjih dni so morda pozneje prevzeli Venom in podobni (pa čeprav so Raven z uporabo predvsem sportskih rekvizitov bolj poudarjali bojevniški način življenja) – med drugim so Metallica s prvo ploščo Kill ‘Em All bili otvoritveni bend Angležem na njihovi ameriški turneji.
Dejansko so Raven v svoji dolgi karieri izkusili toliko tega, da bi lahko pisali še in še. Bili so na vrhu, bili so na dnu. Igrali so komercialno zveneč heavy metal ali peklenski speed. Kljub vsem izzivom (med drugim se je na Marka Gallagherja zrušil zid in možakarju zdrobil obe nogi!) so Raven ostali prisotni in dejavni na sceni.
Zato je brati odveč – treba jih je videti in slišati. Kajti ne boste gledali le benda, gledali boste utelešenje in živo zgodovino metal scene, ki pa še v tem trenutku lahko marsikaterega ekstremnega mladca ”pelje scat”.
11. 10. v Orto Baru v Ljubljani – vstopnice pa so že na voljo na vseh koncertih Veselih Dihurčkov, v sklopu večerov Kadilnica Of Death, v trgovini Master Of Metal, Madness, prek On-Parole, na blagajni Orto Bara itd.

 

 

Predskupine bodo znane kmalu!